1. Αγοράστε το δερμάτινο σας από κάποιο γνωστό κατάστημα . Συνήθως τα καταστήματα ή sites με αποκλειστικά με δερμάτινα ρούχα, είναι πιο εξειδικευμένα και έμπειρα με το δέρμα.
2. Ελέγξτε όσο γίνεται την ποιότητα, την ραφή και τη μυρωδιά του δερμάτινου ρούχου.
3. Ρωτήστε για τη δυνατότητα ” after sales service “.
4. Η νάπα ( το γνωστό λείο δέρμα ) ,καθαρίζεται στα πλαστικοποιημένα δέρματα με ένα βρεγμένο πανάκι ή με κάποιο γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου. Στα φυσικά δέρματα (χωρίς επικάλυψη πλαστικού) που είναι πιο διαδεδομένα τα τελευταία χρόνια ( είναι πιο ωραία αλλά έχουν και τα περισσότερα προβλήματα) όταν έχουν κάποιο τοπικό λέρωμα χρησιμοποιείστε γαλάκτωμα καθαρισμού προσώπου ή απευθυνθείτε στο κατάστημα που το πήρατε.
5. Τα σουέτ (καστόρ) και τα nubuk για να μην λερώνουν στο γιακά από τον ιδρώτα και τα σωματικά λίπη, καλό είναι να έχετε ένα πρόσθετο μικρό γιακαδάκι ή να φοράτε κάποιο μαντήλι λαιμού . Επίσης όταν το σουέτ ή το nubuk λερώνουν μπορείτε να το καθαρίσετε με μια μαλακή βούρτσα ή ένα κομμάτι κρεπ ή μια σβήστρα.
6. Φυλάσσετε το ρούχο πάντα σε δροσερό και αεριζόμενο μέρος (όχι σε φως ή ήλιο) και όχι μέσα σε πλαστική σακούλα ή περιτύλιγμα.
7. Αποφύγετε να βραχεί το δερμάτινό σας . Αν όμως βραχεί , αφήστε το να στεγνώσει μόνο του στον αέρα. Μην το βάλετε πολύ κοντά σε φωτιά ή σε άλλη πηγή θερμότητας. Αποφύγετε το σιδέρωμα στο σπίτι με οποιαδήποτε μέθοδο.
8. Τα δερμάτινα ρούχα όταν τα καθαρίζουμε ή τα βάφουμε δεν επανέρχονται στην αρχική τους κατάσταση γι’ αυτό η διαδικασία καθαρίσματος ή βαφής πρέπει να γίνεται με μέτρο, όσο το δυνατό σε πιο αραιά διαστήματα, συνήθως με τη συμβουλή του καταστήματος που το αγοράσατε και πάντα σε εξειδικευμένο καθαριστήριο στα δερμάτινα ρούχα. Καλό είναι ο καθαρισμός και η βαφή του δερμάτινου ρούχου να γίνεται στο τέλος της χειμερινής σαιζόν.
9. Τυχόν μικροπροβλήματα (σχίσιμο, κουμπιά, φερμουάρ, φόδρα, κ.τ.λ.) διορθώνονται από το κατάστημα που το αγοράσατε, δωρεάν ή με πολύ μικρό κόστος. Ποτέ μη χρησιμοποιείτε κόλλα (τύπου UHU) για να κολλήσετε κάποιο σχίσιμο.